sdr

“Winaam eartiids op ‘e terp – Wijnaldum vroeger op de terp”

Het weekend van zaterdag 18 juni zijn de Nationale Archeologie Dagen. Ook Stichting Archeologisch Steunpunt Wijnaldum doet weer mee! Stap midden in de oudste geschiedenis van Wijnaldum en ontdek hoe het toen echt was. Duik tijdens de Nationale Archeologiedagen in de vroegere tijd van de terpbewoners. Aan de rand van de beroemde Tjitsmaterp slaat “Eniwulufu” hun tent op, hier zal in- en om het dagelijks leven uit vervlogen tijden worden nagespeeld.

Kinderen mogen vrijblijvend mee doen aan het naspelen van die tijd. Verkleed je thuis als je wilt (niet verplicht) in een hip “Terpenpak”. Leer je eigen naam in runenteken schrijven. Daarnaast mag je broodjes bakken. Verder kun je proeven wat er zoal gegeten en gesnoept werd in die tijd. Voor jong en oud zullen de gidsen van het Steunpunt aanwezig zijn om te vertellen over de vondst van de gouden fibula en het leven op de terpen van Wijnaldum.

Beklim de Terpentoer en kijk uit over de grootste terpenrij van Friesland. Over ”Eniwulufu”: dit team vertegenwoordigt de Fries rond het jaar 800. Meerdere malen per jaar nemen zij deel aan verschillende evenementen, ook bivakkeren zij in museum park Archeon.

Zaterdag 18 juni van 10.00-16.00 is de tent voor kinderen geopend.

Handboogschieten van 13.00-15.00 uur. Jong en oud (vanaf 8 jaar) kan onder begeleiding van Handboogschietvereniging Boreas uit Dokkum kennismaken met deze sport. Korte groepswandeling langs de rand van Wijnaldum onder leiding van een gids: start 11.00, 13.00, 14.00, 15.00 uur, een kleine bijdrage mag.In de consistorie staat de deur van het Steunpunt open, hier zijn in verschillende vitrines vondsten uit opgravingen te bewonderen. Voor de kinderen liggen er fibula-kleurenplaten en je kunt er kralen rijgen.

Locatie tent, handboogschieten en start wandelingen: naast Terp 3 (bij slecht weer vervalt het handboogschieten en zijn de overige evenementen in/vanuit het Steunpunt, Tsjerkepaed 3)

Parkeren: in de parkeervakken ter hoogte van Buorren 3 en bij Dorpshuis De Bijekoer, S. Schaafstrapaed 1

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!