Winnaar van de Franeker Mispel is bekend

Foto Hilaridespand (Vrienden van Franeker)

Afgelopen vrijdag is door de Vrienden van de Stad Franeker de Mispel uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs is toegekend aan de eigenaar van de panden op de hoek Godsacker en Schoolsteeg.

Nadat vorig jaar de Stadsschoonheidsprijs is uitgereikt voor het fraaist opgeknapte pand in de stad, is er dit jaar aandacht voor de minst fraaie plek. Daartoe is de Mispel in het leven geroepen, een prijs die ertoe moet leiden dat verwaarloosde plekken in Franeker in het vizier komen en de eigenaren aanmoedigt hier iets aan te doen.

Zo werd dit jaar in de krant een oproep geplaatst om een plek of pand te nomineren. Zowel leden als niet-leden konden meedoen aan deze verkiezing. De oproep leverde 17 objecten op: 15 panden, 1 (graf)monument en 1 plek in de openbare ruimte. Uit deze lijst heeft een commissie, bestaande uit Annet van der Hoek, Paul Zijlstra en Paul Terpstra, vijf objecten gekozen. Deze vijf nominaties werden aan de leden voorgelegd die daaraan de volgende rangorde gaven:

Onderaan (25 punten) staat de lelijke gevel van de kringloopwinkel in de Voorstraat. Dan, met 35 punten, het troosteloze tochtgat dat de Voorstraat met Ockingahiem verbindt. Slechts vier punten meer (39) krijgt het al jaren leegstaande winkelpand van woninginrichting Dillingh, en dat op een toplocatie tegenover het stadhuis. Ook al jaren onbewoond, verveloos en vervallen is het appartementencomplex van Theresia aan de Zuiderkade, dat 50 punten wist te verwerven. De klapper is echter voor nummer een, dat met 90 punten ver boven de andere kandidaten uitsteekt. Het zijn de panden van voorheen Hilarides aan de Godsacker.  Al meer dan tien jaar zijn deze verwaarloosde panden voor veel Franekers een doorn in het oog. Iedereen die komend vanaf het parkeerterrein de binnenstad in wil, wordt ermee geconfronteerd.

Helaas was de eigenaar niet bereid de Mispel in ontvangst te nemen vanwege een impasse met de gemeente. In plaats daarvan is de plaquette aan Bert Meijering, binnenstadsmanager, overhandigd. De eigenaar wil acht appartementen in de panden realiseren, maar de gemeente gaat niet akkoord vanwege het gebrek aan parkeerruimte in de nabije omgeving. ‘Het wordt hoog tijd dat de gemeente inziet dat haar beleid op het gebied van parkeren in de binnenstad herzien wordt.  Het is onze vurige wens als Vrienden van de stad Franeker dat de toekenning van de Mispel aan de Hilaridespanden een nieuwe impuls zal geven aan het zoeken naar een oplossing’, aldus Rolf Bremmer, voorzitter van de Vrienden van Franeker.

*De mispel is een kleine boom uit de rozenfamilie. Zijn vruchten ter grootte van een kleine peer worden pas eetbaar als de nachtvorst eroverheen is gegaan. De smaak van dit ‘vergeten fruit’ is zoetzuur en zit tussen appel en peer in, met een hint van abrikoos. Alleen, lang bewaren kun je de mispel niet, want dan wordt hij rot. Dus of gauw opeten, of goed conserveren.

Foto van de Mispelplaquette (Paul Terpstra)

 

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
error: Bericht Beveiligd!