Jochem Schuurman organist (eigen foto)

Zeshonderd jaar geleden kwam de Franeker Martinikerk gloednieuw uit de steigers. Dat viert de kerk dit jaar uitbundig met allerlei evenementen. Kerk en muziek zijn al die eeuwen samengegaan. Daarom geeft de eigen organist van de Martinikerk, Jochem Schuurman, samen met het Vocaal Ensemble Vocalibre, op zaterdag 29 oktober een concert met een keus uit zes eeuwen kerkmuziek.

Een van de opvallende elementen in de Martinikerk is het monumentale orgel. De bouwer ervan was de firma Van Dam uit Leeuwarden, in 1842. Helemaal nieuw was het niet. Om de kosten te drukken verwerkte Van Dam, waar mogelijk, pijpen uit het vorige orgel dat uit 1722 stamde. En daarin zaten weer onderdelen van een nog eerder orgel, uit de jaren 1528–1534. Als het orgel nu klinkt, hoor je dus eigenlijk al vijf van de zes eeuwen dat de kerk staat.

Maar er klonk veel meer, al die tijd in de kerk: solozang van de voorganger en gemeentezang met of zonder orgelbegeleiding. En natuurlijk hebben er talloze koren hun beste beentje voorgezet, of ze nu uit Franeker kwamen of van ver over de grens.

Wat het repertoire was door al die eeuwen heen, en hoe dat toen klonk – dat kun je op zaterdag 29 oktober horen. Jochem Schuurman, veel geprezen in binnen- en buitenland, en Vocaal Ensemble Vocalibre uit Drachten/Beetsterzwaag onder leiding van Egbert Klazenga brengen een breed programma. Het begint met een stuk uit de Middeleeuwen en loopt zo de tijd door, van Sweelinck, via Schütz, Bach en de romantische Mendelsohn, naar onze tijd, met Hendrik Andriessen en Willem Vogel. Tussendoor soleert Jochem Schuurman dat het een lieve lust is.

Aanvang: 20.00 uur. Entree: 10. Kaartjes in de kerk of reserveren via www.martinikerk600.nl

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
Telegram
LinkedIn
error: Bericht Beveiligd!