Zilver voor Wijkhuijs op Nederlands kampioenschap zwemmen.

Op de eerste dag van het Open Nederlands Kampioenschap Zwemmen in Hoofddorp heeft Orca zwemster Josien Wijkhuijs uit Franeker zilver verovert op de 50m rugslag. Met 27,98 kon ze op de finish net Marieke Tienstra uit Groningen niet verschalken. Op de 100m vlinderslag kwam Wijkhuijs tot een vierde plaats met 1.00,26. Hier moest ze onder andere Kinge Zandringa uit Leeuwarden, die traint bij het Nationaal Trainingscentrum in Amsterdam, voorlaten gaan die zilver won. Elinore de Jong, die vorige week schitterde met een finale plaats op het EK korte baan in Kopenhagen en die volgende week in Leeuwarden is te bewonderen bij Orca’s Christmas Swim won de titel in een hele snelle 56.96.

Op de 400m wisselslag wist Lize Janna de Vries uit Hijum verrassend de A-finale te halen. Hierin kwam de pas 16 jarige Orca zwemster tot een zevende plaats en een knap persoonlijk record in 5.02,85.

David Kuipers uit Leeuwarden was ditmaal iets minder succesvol dan vorige week bij het jeugd kampioenschap. Belangrijkste wapenfeit was de 800m vrije slag waar Kuipers weliswaar zijn eigen Friese jaargangsrecord uit de boeken zwom met 8.25,86, maar meer dan een achtste notering leverde dat niet op.

Dat je soms wat jaartjes geduld moet hebben voordat je weer een sprong kan maken bewees het stel Erik Nijholt en Karin Rijkelijkhuizen die allebei uitkomen voor DZ&PC uit Drachten waar ze ook woonachtig zijn. Nijholt verbeterde na vier jaar zijn persoonlijk record op de 200m vrije slag en wist voor het eerst de 1.50 barrière te doorbreken. Met 1.49,50 deed Nijholt dat direct fors. Dat hij hiermee nog wel naast het podium belande deerde hem niet. Geïnspireerd door haar partner snelde Rijkelijkhuizen daarna eveneens naar een fors persoonlijk record, maar dan op de 200m schoolslag. De 2.32,51 leverde eveneens een vierde plaats op.

Geen persoonlijk record, maar wel weer een medaille was er voor Marrit Steenbergen uit Oosterwolde. Het talent wat tegenwoordig traint bij het NTC in Eindhoven kwam op de 200m vrije slag tot 1.57,26,  wat haar het brons opleverde.